Killersites.com - Articles

Wat zijn databases?

Vertaald door: Emiel Stöpler

Databases (ook wel: databanken of gegevensbanken) zijn programma's die gemaakt zijn om informatie mee op te slaan en te beheren. Je kunt je een database voorstellen als een virtuele archiefkast… Maar dan met wat extra toeters en bellen.

Database types:

Er worden verschillende soorten databases gebruikt vandaag de dag. De meest gangbare zijn:

  1. Relationele databases.
  2. Object databases.
  3. Flat file databases.

Je kunt je elk type database voorstellen als een verschillende manier (in concept en in de praktijk) om informatie te bewaren en te beheren.

Elk type database heeft z’n voor- en nadelen. Dat gezegd zijnde, de meest populaire database bij uitstek is de ‘relationele database’. Daarom gaan we deze nu hier bespreken.

WAT ZIJN ‘RELATIONELE’ DATABASES?

Zoals ik al eerder schreef, heeft elk type database een verschillende manier om informatie op te slaan en te beheren.

Een relationele database beheert haar data (informatie) door relaties te maken tussen de verschillende stukken informatie (opgeslagen in virtuele containers) die, eh, een verband met elkaar hebben.

Anders gezegd: als je een broer zou hebben, dan is je moeder de ‘sleutel’ die het verband is (de relatie) tussen jou en je broer.

Met dit beeld in gedachten, kunnen we zeggen dat een relationele database de informatie opslaat en beheert door ‘sleutels’ te gebruiken (in dit geval je moeder) die twee stukken informatie gemeen hebben - jullie hebben allebei dezelfde moeder.

key_relationship.gif

Veelgebruikte relationele databases zijn:

  • MySQL (veel gebruikt in combinatie met PHP omdat het gratis is)
  • Oracle
  • Microsoft SQL Server

WHAT ZIJN VIRTUELE CONTAINERS?

We weten allemaal dat het veel gemakkelijker is om thuis je spullen op te bergen in dozen en die vervolgens te labelen dan om al je troep op de vloer te laten slingeren.

Alhoewel ze van nature chaotisch zijn, waren computernerds zich hier van bewust en beseften dat computer informatie ook in gelabelde dozen (virtuele containers) moet worden opgeslagen. In een relationele databases noemen we deze ‘dozen’ tabellen

In een notendop: de virtuele containers heten ‘tabellen’ en hier wordt de informatie in opgeslagen.

MEER OVER TABELLEN

Tabellen in een database zijn virtuele containers om informatie in op te slaan en te organizeren. Ze lijken in vele opzichten wel op spreadsheets, aangezien database tabellen ook bestaan uit kolommen en rijen.

Het verschil tussen een spreadsheet (zoals Excel) en een relationele database, is dat een spreadsheet is gemaakt (en mogelijkheden heeft) om gegevens te bewerken om ze te presenteren - zoals diagrammen en rapportages e.d.

Aan de andere kant is een database tabel gemaakt (en heeft gereedschappen en mogelijkheden) om gegevens te organiseren en op te slaan. Het kan dan ook veel meer data opslaan dan een spreadsheet.

Dus, ja, je kunt ook informatie opslaan in een spreadsheet, maar het heeft niet de mogelijkheden die je in een database vindt.

We zullen meer leren over database tabellen (en het nut van rijen en kolommen) wanneer we er daadwerkelijk eentje gaan maken.

DE ‘RELATIES’ IN RELATIONELE DATABASES

Zoals ik al eerder zei, een relationele database bewaart informatie in tabellen (virtuele conainers) en legt vervolgens relaties/verbindingen tussen deze tabellen (en dus de gegevens die hier in zijn opgeslagen).

Deze methode van informatie opslaan (door relaties te maken) is efficiënt, want zo hoeven er geen gegevens meer dan één keer te worden opgeslagen.

EEN FUNDAMENTEEL PRINCIPE VAN DATABASE ONTWERP

Een van de fundamentele principes van database ontwerp is dat informatie niet moet worden gedupliceerd:

  • ...Als je verschillende kopieën van dezelfde gegevens hebt rondslingeren, dan neemt dat meer ruimte in beslag op je harde schijf en bovendien kan het een nachtmerrie worden om dit te organiseren.
  • Door gegevens in verschillende tabellen op te slaan, en die gegevens (die een verband met elkaar hebben) onderling te linken, vermijd je het dupliceren van informatie. Dit wordt vanzelf duidelijk wanneer we onze eerste database gaan aanmaken...

Ik weet dat het (op dit moment) voor sommigen van jullie nog niet helemaal helder is... Heb vertrouwen, het komt wel!

Je kunt meer leren over databases en MySQL in het MySQL gedeelte van de site.

Bedankt,

Stefan Mischook

Top
© 1996 - Killersites.com – All rights reserved