## Q&A - PSLE Math

### Re: Q&A - PSLE Math

Please assist.

A piggy bank contained 48 more 50 cent coins than 20 cent coins.

The total value of 50 cent coins was $72 more than the total value of 20 cent coins. How many

20-cent coins were in the piggy bank ?

Thank you.

A piggy bank contained 48 more 50 cent coins than 20 cent coins.

The total value of 50 cent coins was $72 more than the total value of 20 cent coins. How many

20-cent coins were in the piggy bank ?

Thank you.

### Re: Q&A - PSLE Math

48 50c coins more = 48 x $0.5 = $24peggy wrote:Please assist.

A piggy bank contained 48 more 50 cent coins than 20 cent coins.

The total value of 50 cent coins was $72 more than the total value of 20 cent coins. How many

20-cent coins were in the piggy bank ?

Thank you.

Value of 50c coins more than 20c coins after taking away the extra 50c coins

$72 - $24 = $48

Value diff of coin : 50c-20c=30c = $0.3

No of 20c coins = $48/$0.3 = 160

### Re: Q&A - PSLE Math

Thanks Econphd. My girl cant comprehen your solution. May I know if there are other methods to solve this question?

Sue bought some forks & spoons in the ratio of 5:2. Each spoon cost 80 cents more than a fork. She spent $172 altogether & the amount spent on the forks was $28 more than the amt spent on the spoons.

Find the cost of each spoon.

Sue bought some forks & spoons in the ratio of 5:2. Each spoon cost 80 cents more than a fork. She spent $172 altogether & the amount spent on the forks was $28 more than the amt spent on the spoons.

Find the cost of each spoon.

### Re: Q&A - PSLE Math

A similar question appeared in 2013 Ai Tong's CA1 paper.whywhy wrote:Thanks Econphd. My girl cant comprehen your solution. May I know if there are other methods to solve this question?

Sue bought some forks & spoons in the ratio of 5:2. Each spoon cost 80 cents more than a fork. She spent $172 altogether & the amount spent on the forks was $28 more than the amt spent on the spoons.

Find the cost of each spoon.

Qn 18: On Teacher's Day, a florist sold thrice as many roses as orchids and collected $703 in total. She collected $437 more for the roses than the orchids. Given that a stalk of rose cost $1.50 more than a stalk of orchid, find the cost of a stalk of orchid.

Are the above type of questions in the PSLE syllabus?

- alfretztay
- KiasuGrandMaster
**Posts:**1199**Joined:**Sun Sep 12,**Total Likes:**5

### Re: Q&A - PSLE Math

I would solve the above as follows :whywhy wrote:Please help. Thank you.

Sue bought some forks & spoons in the ratio of 5:2. Each spoon cost 80 cents more than a fork. She spent $172 altogether & the amount spent on the forks was $28 more than the amt spent on the spoons.

Find the cost of each spoon.

For forks :

number of forks ——- 5u

amount spent on forks ——- 5up

For spoon :

number of spoons ——- 2u

amount spent on spoon ——- 2u(p + 0.80)

5up + 2up + 1.6u = 7up + 1.6u ——- 172

5up – 2up – 1.6u = 3up – 1.6u ——- 28 (the amount spent on the forks was $28 more than the amount spent on the spoons)

10up ——-200

1up ——- 20

5up ——- 100

2u(p + 0.80) = 2up + 1.6u ——– 172 – 100 = 72

40 + 1.6u ——- 72

1.6u ——- 72 – 40 = 32

1u ——- 32/1.6 = 20

2u ——- 20 x 2 = 40 (number of spoons)

72/40 = 1.80

Ans : $1.80.

- EconsPhDTutor
- OrangeBelt
**Posts:**39**Joined:**Sat Jan 23,**Total Likes:**1

### Re: Q&A - PSLE Math

I'm sorry; I have now greatly simplified my solution. Please take a look at my solution again at the same link as before.whywhy wrote:Thanks Econphd. My girl cant comprehen your solution. May I know if there are other methods to solve this question?

Sue bought some forks & spoons in the ratio of 5:2. Each spoon cost 80 cents more than a fork. She spent $172 altogether & the amount spent on the forks was $28 more than the amt spent on the spoons.

Find the cost of each spoon.

I hope this new solution is more helpful.

### Re: Q&A - PSLE Math

whywhy wrote:Thanks Econphd. My girl cant comprehen your solution. May I know if there are other methods to solve this question?

Sue bought some forks & spoons in the ratio of 5:2. Each spoon cost 80 cents more than a fork. She spent $172 altogether & the amount spent on the forks was $28 more than the amt spent on the spoons.

Find the cost of each spoon.

### Re: Q&A - PSLE Math

Thank you all for helping to solve the spoon & fork qn. Hi Numeric, your model has given my girl some clue how to solve the qn. Will let her work it out. Appreciate

- Steadyberry
- BrownBelt
**Posts:**589**Joined:**Sun Mar 27,**Total Likes:**1

### Re: Q&A - PSLE Math

My son still has difficulty understanding this question even though after numerous explanations by my husband. Pls help. Thanks.

Bill and Arif have to paint a three-room flat. Bill can paint twice as fast as Arif. They will take a total of 8 hrs to paint the entire flat. How long will Bill take to paint the whole flat if he paints the house by himself?

Bill and Arif have to paint a three-room flat. Bill can paint twice as fast as Arif. They will take a total of 8 hrs to paint the entire flat. How long will Bill take to paint the whole flat if he paints the house by himself?