Acroniemen in web design onder de loep genomen

Acroniemen in web design onder de loep genomen

Translated by Emiel Stöpler

Lees dit artikel in het Frans

Op deze pagina bespreken we enkele technologieën die veel gebruikt worden op het web. Het doel is om je gaandeweg bekend te maken met deze begrippen zodat, mocht je er ooit mee in aanraking komen, je er op zijn minst wat basiskennis van hebt en kunt begrijpen waar mensen het over hebben.

Enkele basisbegrippen per acroniem:

HTML: HyperText Markup Language -> de taal van de tags (markeringstekens) die wordt gebruikt om webpagina's te maken.

- Wat is een tag?

Om uit te leggen wat tags zijn, moeten we het hebben over de pagina opmaak. Opmaak elementen zijn de elementaire bouwstenen van een pagina. Voorbeelden hiervan zijn tabellen, alinea's en lijsten. HTML tags worden gebruikt om de opmaak elementen te markeren in een HTML bestand in je browser. Opmaak elementen kunnen platte tekst bevatten, weer andere elementen of beide.

Om de verschillende opmaak elementen in een HTML pagina aan te geven, gebruik je HTML tags. HTML tags bestaan uit een kleiner-dan-teken, een tag naam en een groter-dan-teken. Tags komen meestal in paren (bijvoorbeeld: <b> en </b>) om het begin en einde aan te geven. De sluitende tag lijkt precies op de openingstag, met als verschil de voorwaardse schuine streep (/) die vooraf gaat aan de tekst tussen de groter-dan en kleiner-dan tekens.

URL: Uniform Resource Locator -> dit is de taal van een computernerd die wil zeggen ‘adres’. Om een voorbeeld te geven: http://www.killersites.com is een URL.

CSS: Cascading Style Sheets -> een uitbreiding van het HTML die vormgeving mogelijk maakt die je met normaal HTML niet kunt verwezenlijken. Lees mijn artikel over CSS.

XML: Extensible Markup Language -> een manier om data op te slaan en te presenteren in een formaat dat leesbaar is voor mensen. XML wordt vandaag de dag op verschillende manieren gebruikt. Bijvoorbeeld: als configuratie bestanden voor web servers, als mini databases en als een universele manier om informatie uit te wisselen tussen computers. XML wordt belangrijk als je begint te werken met met website programmeren en Flash.

PHP: PHP (recursief acroniem voor "PHP: Hypertext Preprocessor") PHP is een populaire web scripting taal en een script-engine. Het stelt je in staat om eenvoudig en snel dynamische pagina's te maken. Het is makkelijk te leren dus wanneer je eenmaal de basis onder de knie hebt zul je je snel verder ontwikkelen en bruikbare scripts gaan schrijven. Anders gezegd: PHP is een script-engine die samen met de web server draait om pagina's te maken die van inhoud kunnen veranderen – voorbeelden hiervan zijn gastenboeken en fora en dergelijke.

Ik ga je niet proberen PHP te leren, maar ik dacht dat het wel leuk zou zijn om je te laten zien hoe het er uit ziet. PHP is erg makkelijk te gebruiken. Het eerste wat je moet weten is dat het in HTML wordt ingesloten. Dat wil zeggen dat de PHP code tot op zekere hoogte is verwoven met de HTML code:

<html> 
    <head>
        <title>Example</title>
    </head>
    <body>
        <?php
              echo "Hoi, Ik ben een PHP script!";
        ?>
    </body>
</html>

De PHP code is omsloten door HTML en de speciale begin en eind tags stellen je in staat de "PHP modus" aan of uit te schakelen.

De speciale begin tag is:

<?php

En de speciale eind tag is:

?>

Alles dat zich tussen deze speciale markeringstekens bevindt wordt verwerkt door de eerder genoemde PHP-engine (Deze script-engine is in een notendop gewoon een programma dat weet hoe het PHP code moet lezen en gebruiken). In bovenstaande voorbeeld geven we een simpele opdracht aan de PHP-engine, namelijk om “Hoi, Ik ben een PHP script!” naar de pagina te schrijven.

In PHP (zoals in alle programmeertalen) zijn er speciale sleutelwoorden die de PHP-engine vertellen om een opdracht uit te voeren. In bovenstaand voorbeeld is ‘echo’ een sleutelwoord/commando dat aan de PHP-engine vertelt om iets naar de HTML pagina te printen.

Dus je weet nu dat PHP pagina's net zoals HTML pagina's zijn, behalve dat ze PHP code bevatten, omgeven door speciale PHP begin en eind tags. Oh ja, PHP pagina's hebben de bestands-extensie (dat wil zeggen: eindigen met de letters) ‘.php’ in plaats van ‘.html’.

Dus als je een HTML pagina hebt met de naam ‘books.html’ en je wilt wat PHP toevoegen, bijvoorbeeld om een lijst met boeken uit de database te halen, dan moet je eerst de pagina naam veranderen in ‘books.php’. Pas daarna voeg je de PHP code toe. Je moet alle pagina´s hernoemen die PHP bevatten zodat de PHP-engine weet dat de pagina PHP code bevat.

Tot slot kun je geen PHP pagina's verwerken tenzij er PHP op je web server is geïnstalleerd. De kans is groot dat het er al op draait, aangezien het gratis is voor iedereen, en bovendien werkt op zowel Windows als niet-Windows servers zoals Linux.

Als je meer wilt leren over PHP, dan kun je het beste naar de 'bron' van PHP gaan.

En hier vind je uiteenlopende PHP scripts.

ASP: Active Server Pages -> De script-engine van Microsoft.

Active Server Pages is Mircrosofts PHP-achtige script-engine voor dynamische webpagina's. Het verschilt in enkele opzichten van PHP (ASP gebruikt VBscript of Jscript als programmeertaal en is enkel gratis in combinatie met Windows), maar het is tevens vergelijkbaar in die zin dat ze allebei hetzelfde doel hebben om dynamische web pagina's te maken. Als je hier meer over wilt leren, laat het dan weten en ik zal er over schrijven!

Je kunt meer te weten komen over ASP op de website van Micorsoft .

JSP: Java Server Pages -> De Java versie van ASP en PHP.

Je kunt meer te weten komen over JSP door deze bronnen te raadplegen.

DBMS: Database Management System: Een programma dat mogelijkheden biedt voor het opslaan, updaten, verwijderen en zoeken naar informatie, Voorbeelden van DBMS producten zijn onder andere MySQL en Oracle. Over het algemeen worden DBMS producten simpelweg ‘databases’ genoemd.

SQL: Structured Query Language -> De taal van de relationele databases, zoals MySQL en Oracle. Relationele databases bestaan nu een jaar of twintig en zijn de meest populaire databases van vandaag de dag. Ze worden veelvuldig gebruikt bij dynamische web sites.

Voor het geval het niet helemaal duidelijk is, er zijn verschillende types databases, net zoals je verschillende type auto's hebt. Mocht je ooit gaan werken met databases, dan zul je merken dat je in 99% van de gevallen aan de slag gaat met relationele databases, dus je hoeft je niet echt zorgen te maken om die andere types. Maar voor die computernerds in spe die het echt willen weten, hier volgen nog enkele andere type databases:

Object Databases: alles wordt opgeslagen als een programmatisch object. Dit heeft alles te maken met object georiënteerd programmeren, wat een stijl/manier van programmeren is waarbij de code wordt georganiseerd als conceptuele objecten. OOP (Object Oriented Programming, oftewel Object Georiënteerd Programmeren) wordt tegenwoordig veel gebruikt en toegepast in talen als Java, JavaScript en C#.

Flat File Database: Een speciale manier van het opslaan van informatie in een eenvoudig tekstbestand (zoals in: voorbeeld.txt). Het was enkele jaren geleden voor programmeurs gebruikelijk om hun eigen database te maken door de informatie in deze simpele tekstbestanden op te slaan, die zogenaamde flat files werden genoemd.

Dit is een zeer primitieve database en iets wat je tegenwoordig niet meer hoeft te gebruiken met het aanbod van zoveel commerciële en gratis databases die veel functionaliteit hebben ingebouwd.

CGI: Common Gateway Interface -> de eerste methode die was ontwikkeld om dynamische web pagina's te creëren. Meestal geschreven in de PERL programmeertaal, CGI is vervangen door eenvoudigere en meer geavanceerde technologië zoals PHP, ASP en JSP. CGI wordt tegenwoordig echter nog steeds gebruikt.

Omdat CGI al zo lang bestaat, zijn er vele gratis scripts te vinden die je makkelijk op je webserver kunt draaien, aangezien bijna alle webservers (tot op zekere hoogte) CGI scripts ondersteunen.

Zoek hier naar CGI scripts

Interessante links gerelateerd aan dit onderwerp:

Je kunt CSS leren met behulp van mijn artikel over CSS.

Deze site heeft een verzameling CGI scripts.

Je kunt meer te weten komen over JSP vanuit de bron.

Home pagina van PHP.

Deze site heeft een mooie verzameling PHP scripts.

Je komt meer te weten over ASP op de website van Microsoft.

Als je dit een geslaagd artikel vond en graag meer van dit soort artikelen wilt zien laat het me weten!

Stefan Mischook

Top
© 1996 - Killersites.com – All rights reserved